Streaming audio opnemen

Let op

De techniek die op deze pagina wordt gedemonstreerd kan mogelijk problemen opleveren wanneer u met Vista werkt. Lees meer op Audacity & Vista.

Eén van de interessante toepassingen van Audacity is de mogelijkheid om streaming audio op te nemen. Als voorbeeldoefening zullen we het nieuws opnemen dat op Radio 1 wordt uitgezonden.

  • Navigeer naar de website van Radio 1.
  • Sluit al uw actieve Audacityprojecten af -niet vergeten te bewaren!- en open een nieuw project. De truc zit in het kiezen van het correcte opnameapparaat: als u in de uitklaplijst microfoon selecteert, dan neemt u het omgevingsgeluid op van de kamer waarin u zich bevindt, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om audio geproduceerd door uw computer op te nemen, selecteert u als opnameapparaat mono mix (stereo mix en wave out zijn ook goed, indien beschikbaar). Bij mono mix wordt alles uiteraard in mono opgenomen, wat de bestandsgrootte al bij voorbaat kleiner maakt.

  • Voor bronaudio van dergelijke lage kwaliteit -met streaming heel vaak het geval- is een projectfrequentie van 22050Hz ruim voldoende. Controleer ook even of het volume niet al te laag staat of volledig gedempt is. Om zeker niets van het nieuws te missen, klilkt u al meteen op de opnametoets. De afspeelknop begint te lopen -mooi zo. Voorlopig is alles nog een redelijk platte lijn, maar daar komt zo meteen wel verandering in.

  • Navigeer terug naar de website van Radio 1 en open de VRT-radiospeler. U kunt uiteraard naar gelijk welke streaming site gaan. Laat het audiobestand -in ons geval het nieuwsbericht- afspelen en keer terug naar uw Audacityproject. Als alles goed is ingesteld krijgt u een duidelijk resultaat te zien in het audiospoor.

  • Van zodra de nieuwsuitzending ten einde is, drukt u op de oranje stopknop in Audacity. Uw opname is nu klaar -zeg niet dat het niet gemakkelijk was!
  • Nog snel even alles wat opkuisen: speel het bestand van het begin af en plaats de cursor waar de uitzending daadwerkelijk begint. Via Bewerken > Selecteren > Van begin tot cursor selecteert u het overtollige stuk aan het begin van de opname. Druk op de delete-toets om het te verwijderen. Als u wil kunt u deze selectie uiteraard ook manueel met de muis maken -zie selecteren voor meer informatie. Plaats daarna de cursor op het einde van de uitzending, selecteer alles tot aan het einde en verwijder het eveneens via de delete-toets.
  • Bewaar alles in een Audacityproject en exporteer het ook, indien u wil, naar mp3.

 

Tip 1 Maak een testritje

Speel op voorhand al eens het audiobestand af, zodat u uw volume al kunt klaarzetten. Op die manier vermijdt u dat u tijdens de opname luider dan wel stiller moet gaan.

Tip 2 Vermijd Windows-geluiden

Als u in Audacity op deze manier opneemt, dan wordt alle geluid opgenomen dat door de computer wordt geproduceerd: ping-geluidjes wanneer iemand u een chat-bericht toestuurt, zullen eveneens hoorbaar zijn! Neem daarom uw voorzorgen en zet in allerhande messenger en skype-services uw status even op afwezig, of log volledig uit. Ook uw Outlook kunt u best even afsluiten.